Mode

Inlegzolen begrijpen

Niet iedere schoen die je koopt is comfortabel van aard. Soms doet het zelfs pijn om in een schoen te lopen. Inlegzolen zijn dan de redder in nood.

Wanneer je bij een willekeurige schoenenwinkel vraagt om een paar inlegzolen, zal je worden overdonderd door het duizelingwekkende aanbod. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen deze zolen? Er zijn zo veel verschillende opties en maten beschikbaar, hoe zorg je nou dat jij de zool koopt die past bij wat jij nodig hebt? In deze blog doorlopen we de verschillende termen die komen kijken bij het kopen. Een goede begrip van het voeten jargon dat jij de zool vindt die bij jou past.

Terminologie

Op zoek naar de juiste inlegzool, zal je opmerken dat er veel termen worden gebruikt waar je misschien niet bekend mee bent. Maar geen zorgen, het is allemaal eenvoudig te begrijpen. Hier zijn wat woorden die je misschien tegen zult komen.

Antimicrobieel – Een effectieve behandeling om te zorgen dat je schoenen minder gaan stinken. Sommige hebben merknamen, andere niet.

Gel – Een semi-liquide materiaal dat goed de schok dempt van je voet. Het is vaak een wat zwaarder materiaal, en daarom wordt het maar plaatselijk in een schoen gestopt.

Frictie of wrijving – Wrijving veroorzaakt warmte, en dat kan problemen veroorzaken aan de voeten. Je hebt daarom zolen met een toplaag die weinig frictie veroorzaakt. Je voeten zullen daarom soepel in je schoen zitten.

Middenvoetsbeentje versterking – je middenvoetsbeentje of metatarsium bestaat uit vijf botten, die in de voet voor de verbinding zorgen tussen  je tenen en je voetwortelbeentjes. Ondersteuning van deze botten is vaak cruciaal.

Maatwerk

Een inlegzooltje heeft grofweg drie type maten. Allereerst heb je zolen die, evenals sokken, geschikt zijn voor een bepaalde grootte voeten. Daarnaast heb je de one size fits all zooltjes, die vaak wat goedkoper zijn. Dan is er nog een derde optie, en dat is een zool die je naar je eigen voetgrootte kan bijknippen. Soms is een goed zooltje net iets te breed of lang voor je schoen. Deze zolen kan je gerust knippen tot een formaat dat goed past in je schoen.

Orthopedische zolen

Tenslotte is er nog een verschil tussen standaard inlegzooltjes en orthopedische zolen. Deze aangepaste zolen zijn met name geschikt voor mensen met serieuze klachten of bijzondere benodigdheden. Denk aan mensen met diabetes, voetklachten of juist atleten die veel sporten. In dit geval maak je vaak een afspraak bij de podoloog, die jouw voet nauwkeurig opmeet en een zooltje maakt op maat. Het aanmeten van deze zolen is vaak een stuk duurder dan een standaard inlegzool.

Er is een grote diversiteit aan inlegzolen beschikbaar. Als het je gaat om comfort verbeteren, is een standaard inlegzool vaak een goede oplossing. Maar je kan ook de oorsprong van het probleem aanpakken, en schoenen kopen die meer comfort bieden, zoals gabor schoenen of andere duurzame merken.