Geen categorie

Ongewone stedentrip: Krakau

We moeten onze vakanties goed van tevoren plannen in de tijd waarin we nu leven. En omdat we niet zomaar overal naartoe kunnen gaan, misschien niet eens naar ons vaste vakantieadres aan de Spaanse Costa kunnen, komen we op nieuwe plekken. Zo worden we creatiever in onze vakanties en zien we, ironisch genoeg, meer van de wereld. Bijvoorbeeld met een stedentrip Krakau in Polen. In deze blog vertel ik je meer over deze stad en wat er te beleven valt. Lees je mee?

Wat je vooraf moet weten

Krakau was tot 1609 de hoofdstad van Polen. Inmiddels is dat dus al heel lang Warschau maar het is dus niet zo gek dat Krakau de op één na grootste stad van het land is. Krakau is de culturele hoofdstad van het land. Er wordt vaak gezegd dat Krakau voor Polen is wat Florence voor Italië is. Zeker geen koude lege stad waar niets te beleven is. Dus, wat kan je allemaal doen wanneer je in Krakau bent?

Dingen om te doen

Krakau staat om een aantal dingen bekend en wanneer het je eerste keer is in deze parel van een stad moet je toch echt de volgende dingen plekken bezoeken:

De Grote Markt, deze markt wordt ook wel het centrum van de stad genoemd. Je vindt hier zowel kunst als cultuur in de vorm van een prachtige kathedraal, stalletjes op de markt, straatartiesten en vaak veel volk.

Auschwitz, dit lang gesloten kamp buiten de stad vertelt een stukje geschiedenis die hartverscheurend is en er tegelijkertijd voor zorgt dat we ons dichterbij onze medemens voelen staan. Kijk voor vertrek of je een tour kunt boeken zodat je alle informatie krijgt over deze plek.

De Wavel, op de zijkant van een heuvel ligt een grote burcht. De plek staat bekend als bedevaart bestemming voor Polen en herbergt een rijke geschiedenis wat betreft de adel. Een prachtige plek om te zien, foto’s te maken en een dag door te brengen. Alleen al de verhalen die hierover verteld kunnen worden, maken het waard.

Een vorkje prikken

En na zo’n dag door de stad, of daarbuiten, slenteren, is het tijd voor een lekkere hap. Wat eet je dan zoal in Polen. Strijk neer bij één van de vele kleine cafeetjes en ga eens voor een echte Poolse maaltijd nu dat kan. Wat kan je dan voorgeschoteld krijgen? Pierogi bijvoorbeeld. Pierogi lijkt een beetje op ravioli maar kan gevuld zijn met aardappels, groenten en/of vlees. En misschien drink je wel een glaasje echte Poolse wodka na de maaltijd? Je bent immers op een stedentrip Polen.