Wat is Tule?

Tule stof

Tule stof is een kantsoort die zijn oorsprong vindt in de stad Tulle.Het is een netvormig weefsel wat vroeger met de hand werd gemaakt met naald en draad. Er bestaan verschillende soorten, het bekende kant tule maar ook katoen tule. De katoenen variant wordt over het algemeen het meest verkocht, je hebt dan een keuze uit een weefsel van nylon of polyester. De wolkachtige stof is zeer licht van gewicht, voordeel hiervan is dat grote hoeveelheden niet zwaar zijn om te dragen. Je denkt dat de stof eenvoudig te bewerken is, en mooi valt als je het draagt. Maar het tegendeel is waar, tule stof is zeer stijf en moeilijk te draperen. De stof staat meer bekend als een staande stof die niet valt. De aparte stof is wel uitstekend geschikt om een sluier van te maken voor een bruidsjurk.

Tule stof

Het verwerken van de stof

Het verwerken van Tule stof is niet heel erg moeilijk, al heb je niet heel veel ervaring met de naaimachine. Wil je een extravagante look geven aan je rokje dan is dit zelfs zonder ervaring eenvoudig te doen. Tijdens het markeren heeft de stof de neiging om te gaan glijden omdat het een zeer lichte stof is. Krijt houdt er niet op en als te veel druk zet om te markeren heb je kans dat de stof scheurt. Wil je de stof bewerken dan is het aan te raden niet te krijten op de stof, maar direct langs het patroon te knippen. Met een schaar die wordt gebruikt om stoffen te knippen kun je de stof eenvoudig en zonder veel moeite knippen. Hoe secuurder je knipt hoe minder werk je hebt later, de stof rafelt niet dus dat scheelt je een heleboel werk later.

Tule stof

Naaien van Tule stof

Je hebt geen speciale naalden nodig om de stof te kunnen naaien, met een universele naald kun je gewoon te werk gaan. Omdat de stof heel los geweven is heeft het geen bijzondere eisen. De stof waaraan je het tule wilt bevestigen bepaald de steek instelling. Omdat het een doorzichtige stof is wordt deze in de meeste gevallen gevoerd. Het is aan te raden om de stof niet in de wasmachine te wassen, daar is de stof te kwetsbaar voor en grote kans dat de stof scheurt. Was Tule stof op de hand op ongeveer 30 graden met een fijn wasmiddel. Om de stof te drogen mag het vanzelfsprekend ook niet in de droger, laten drogen met de normale lucht.